فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حیرانی*، ناصر باقری مقدم، محمدحسن فضلی صفحات 7-36

    باتوجه به محوریت انرژی درتوسعه اقتصادی کشورها، سیاست گذاری فناوریهای حوزه انرژی ضروری است. گام اول برای سیاستگذاری فناوری، تبیین موانع ومسایل موجوددرمسیرتوسعه وبه دنبال آن ارایه سیاست های مناسب د جهت رفع این موانع میباشد.براین اساس، هدف این مقاله، ارایه مدلی برای تحلیل فرآیندتوسعه فناوری برپایه نظام نوآوری فناورانه است.باتوجه به اینکه تحلیل نظام نوآوری عوامل کارکردی وساختاری رادربرمی گیرد، چارچوب تحلیل لایه ای علت ها با هدف دنظرگرفتن لایه های تحلیلی عمیقتر وتبیین مسایل و موانع ریشه ای درمسیرانتشارفناوری مورداستفاده قرارگرفته است.نوع تحقیق از منظر هدف کاربردی و از منظر روش پیمایشی است. قلمرو زمانی تحقیق نیز از سال 1388 که اولین بهره برداری از نیروگاه های chpدر کشور انجام شد تا زمان کنونی است. هم چنین قلمرو مکانی تحقیق کشور ایران است. نمونه آماری نیز خبرگان مطلع از فناوری مورد بررسی، در سه لایه دانشگاهی، صنعتی و سیاست گذاری بوده اند. در مرحله اول بر اساس مدل مفهومی تحقیق، مسایل نظام نوآوری تولید همزمان برق و حرارت در پنج دسته مسایل کارکردی، ساختاری، زمینه ای، گفتمانی و چشم اندازی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته و گروه کانونی استخراج شده و سپس شدت هر یک از آن ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. در حالیکه نتیجه اکثر مطالعات مشابه شامل تحریک عناصر ساختاری و کارکردی نظام نوآوری فناورانه بوده است، نتایج تحقیق حاضر تاثیر بالای موانع زمینه ای، گفتمانی و همچنین چشم اندازی را بر نظام نوآوری فناوری مورد مطالعه نشان میدهد.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری فناورانه، تحلیل لایه ای علت ها، تولید همزمان برق و حرارت، سیاست گذاری فناوری
  • علی کاظم زاده، منوچهر منطقی*، عباس طلوعی اشلقی، جهانگیر جدی صفحات 37-78

    یکی از رموز موفقیت در توسعه محصول، مدیریت ریسک و سرمایه گذاری زمان و هزینه در مراحل اولیه است تا در آینده ناگزیر به انجام تغییرات پر هزینه نشویم. از این روی این مقاله با هدف شناسایی و مدلسازی پارامتر های تاثیر گذار در طراحی فرایند توسعه محصولات پیچیده هوافضایی صورت پذیرفته است، این مقاله از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی، رویکرد ترکیبی می باشد. در بخش رویکرد کیفی از طریق مصاحبه و نظرسنجی دلفی فازی از مدیران و مهندسین سیستم، این عوامل در فرایند توسعه محصولات پیچیده هوافضایی، شناسایی شدند. در بخش کمی نیز با رویکرد دیمتل فازی، روابط علی و معلولی این عوامل تحلیل شد. یافته ها و نتایج نشان می دهد، ریسک های فرایند توسعه محصولات پیچیده در شش دسته اصلی و 32 محرک ریسک، ویژگی های محصولات پیچیده در نه دسته و خصوصیات فرایند توسعه محصولات پیچیده در سه دسته شناسایی شدند، تعیین مهندسی سیستم بعنوان خصوصیت قرایند توسعه محصولات پیچیده از نوآوری های این مقاله می باشد. در نهایت با یک چارچوب علی با محوریت ریسک زمانبندی، روابط نظری بین این عوامل ارایه گردید. می توان بیان کرد این چارچوب علاوه براینکه عوامل کلیدی را در نظر می گیرد، بلکه فرضیه یا روابط نظری بین فرضیه ها را نیز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ریسک های فرایند توسعه محصولات پیچیده، خصوصیات فرایند توسعه محصولات پیچیده، محصولات پیچیده، دلفی فازی، دیمتل فازی
  • سجاد رحمان زاده، میرسامان پیشوایی*، محمدرضا رسولی صفحات 79-100

    امروزه توسعه زیرساختهای اطلاعاتی و ارتباطی سبب شده است که استفاده از توانمندی های خارج از سازمان به عنوان یکی از نقاط قوت شرکتها در بازار رقابتی باشد. از سوی دیگر، این امر سبب بروز مشکلاتی در زمینه شفاف نبودن مالکیت معنوی دانش دریافتی از خارج سازمان گردیده است. بنابراین در این پژوهش، مدلی جهت بررسی مالکیت معنوی طرح های نوآورانه با توجه به عوامل موثر بر تعیین نوع آن ارایه شده است. هدف اصلی این مدل، ارایه یک بستر مناسب تصمیم گیری جهت بهره مندی سازمان ها و افراد خارج از سازمان از نتایج فرآیند نوآوری باز می باشد. در واقع به کمک این مدل و پس از تعیین عوامل موثر بر تعیین نوع مدل مالکیت معنوی، مناسب ترین مدل به سازمان ها پیشنهاد می گردد. از همین رو، در این پژوهش به کمک مصاحبه با خبرگان و با استفاده از فرآیند تحلیل تم، 6 نوع مدل مالکیت معنوی به همراه 11عامل تاثیرگذار بر آن استخراج گردید. نتایج نشان داد مطرح بودن برند سازمان، بسته بودن فضای نوآوری، بالا بودن میزان مشارکت شرکت کنندگان و پایین بودن میزان پختگی دانش دریافتی از جمله عواملی است که سازمان را قادر می سازد تا مالکیت معنوی دانش دریافتی را برعهده بگیرد. همچنین، کاهش قابل توجه هزینه های سازمان، پایین بودن دوره عمر محصول و پایین بودن میزان پیچیدگی اجرای ایده توانایی سازمان را در برعهده گرفتن مالکیت معنوی دانش دریافتی کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مالکیت معنوی، سیستم پشتیبانی تصمیم، فرآیند تحلیل تم، روش کیفی و کمی
  • شهاب اشراقی، رضا بندریان*، مهدی محمدی، شعبان الهی صفحات 101-138

    شرکت های کوچک صنعت برنامه های کاربردی که زیرمجموعه صنعت نرم افزار است، می تواند نقش مهمی در اقتصاد کشور داشته باشد؛ اما علی رغم وجود توانمندی های فنی، توسعه دهندگان این برنامه ها نمی توانند در تجاری سازی محصولات و کسب درآمد کافی موفق عمل کنند. هدف از این مطالعه، شناسایی مدل مفهومی تجاری سازی محصولات این شرکت هاست. در این مطالعه، با استفاده از روش تحقیق مطالعه موردی بسط یافته، عملکرد 12 شرکت توسعه دهنده برنامه کاربردی مستقر در تهران که در دوره زمانی بهمن 96 تا بهمن 97 حداقل یک برنامه کاربردی در پایگاه کافه بازار منتشر کرده اند، مطالعه شد. با بررسی و تبیین ابعاد فعالیت ها، محرک ها، ظرفیت-های درون سازمانی و برون سازمانی و عملکرد تجاری سازی و شناخت روابط آنها، مدل مفهومی تجاری سازی در این شرکت ها ارایه شد. سپس، با تطبیق یافته ها با چهار مورد از این موارد، مدل به دست آمده تحت آزمون قرار گرفت. شناسایی ظرفیت های درون و برون سازمانی، توجه به پورتفوی پروژه های تجاری سازی و تاکید بر تغییر مسیر تجاری سازی بر اساس فرصت های جدید یا چالش ها و مسایل رخ داده در طول زمان، از نوآوری های این مطالعه است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، نوآوری، شرکت های کوچک، صنعت نرم افزار
  • حمید مرادی*، محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، کامران فیضی صفحات 139-170

    به علت محدود بودن روش های تامین مالی شرکتهای کوچک و متوسط، انتخاب روش تامین مالی این نوع شرکتها جهت تامین نقدینگی و سودآوری از اهمیت به سزایی برخوردار است. لذا این تحقیق به ارایه یک مدل برای تامین مالی شرکتهای کوچک و متوسط مبتنی بر عاملیت حسابهای دریافتنی با در نظر گرفتن جریانات مالی و فیزیکی شرکت با اجزای زنجیره تامین شامل بانک و خریداران محصولاتش پرداخته است. در این پژوهش بر خلاف روش های تامین مالی سنتی که بدون در نظر گرفتن موقعیت شرکت در زنجیره تامین بوده تلاش شده است که یک مدل برنامه ریزی ریاضی به منظور تامین مالی شرکت کوچک و متوسط در زنجیره تامین با در نظرگرفتن هم زمان ابعاد فیزیکی و مالی و در چارچوب یک نگرش کل گرا و سیستمی ارایه گردد. در این تحقیق مبتنی بر رویکرد توسعه ای-کاربردی مدل ارایه و به منظور حل آن از برنامه ریزی آرمانی و جهت پوشش شرایط عدم قطعیت از برنامه ریزی بازه ای استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که روش تامین مالی پیشنهادی از لحاظ ایجاد سود و رسیدن به نقدینگی مطلوب نسبت به روش سنتی تامین مالی مبتنی بر وام برتری دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی غیرقطعی، تامین مالی، شرکت کوچک و متوسط، زنجیره تامین
  • فریبا نجفی، منصور ایراندوست*، هیرش سلطان پناه، امیر شیخ احمدی صفحات 171-196

    امروزه ارایه دهندگان خدمات فناوری مالی سعی در ارایه خدمات نوین بانکی مطابق با نیازهای روز مشتریان دارند، لذا بانک ها درصدد برقراری تعامل با آن ها می باشند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثربر تعامل بانک ها و فناوری های نوین مالی به روش ترکیبی اکتشافی متوالی انجام شده است. بدین منظور داده ها در دو مرحله جمع آوری شده اند. در بخش کیفی از طریق مصاحبه با 11 تن از مدیران بانک ها و ارایه دهندگان خدمات فناورانه مالی که به صورت نمونه گیری قضاوتی هدفمند انتخاب شده اند، داده ها جمع آوری و کدگذاری گردید. چهار دسته عوامل شامل ویژگی های ذینفعان، عوامل محیطی، عوامل سازمانی و عوامل مالی شناسایی شدند. سپس در مرحله کمی به شیوه توصیفی پیمایشی، بر مبنای یافته های حاصل از مرحله کیفی، پرسشنامه ای طراحی و پس از سنجش روایی و پایایی بین83 نفر از مدیران بانک ها و ارایه دهندگان خدمات فناوری مالی که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند، توزیع گردید، برای بررسی عوامل و رتبه بندی آن ها از آزمون های ناپارامتریک دوجمله ای و فریدمن استفاده شده است یافته ها نشان می دهد که کلیه عوامل شناسایی شده در حد مطلوبی بر این ارتباط اثر گذارند همچنین، ویژگی های ذینفعان بالاترین رتبه و عوامل محیطی، عوامل مالی و عوامل سازمانی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: تعامل، فناوری مالی(فین تک ها)، بانک، رویکرد ترکیبی
|
  • Hossein Heirani *, Naser Bagheri Moghadam, Mohammad Hassan Fazli Pages 7-36

    Regarding the essential role of energy in the development and international competition on energy resources, policymaking for the energy sector technologies is remarkably vital. On the other hand, the first step to technology policymaking is determining the barriers and problems of technology development and then implementing adequate policies. On this basis, this paper aims at providing a model for technology development analysis based on the technological innovation system approach. Compared to other approaches, the causal layered analysis provides a more concise and deeper analysis and consequently more effective policies and also delineates the correlations between different problems. At first, based on the conceptual model of the research, technological innovation system problems were extracted and divided into five categories of functional, structural, contextual, discursive, and visionary problems. Afterward, the intensity of each problem along with the correlations was determined. While the results of the most previous studies suggest the structural and functional problems to be dissolved, the results here reveal the noticeable effect of contextual, discursive, and visionary problems. In the end, some policy suggestions are provided by the authors to address these macro problems.

    Keywords: Technological Innovation System, Causal layered analysis, Cogeneration of Heat, Power, Technology Policymaking
  • Ali Kazemzadeh, Manoucher Manteghi *, Abbas Tolouee Ashlaghi, Jahangir Jodey Pages 37-78

    The main successful keys of product development is risk management, and time- investing and cost in the early stages, so that we don't have to make costly changes in the future. and. Therefore, this paper aims identify and modeling the Effective factors in designing process of complex aerospace products , This paper intends for practical purpose and for methodological, is a mixed approach , In the quantitative section whit interviews and fuzzy Delphi surveys of system managers and engineers, these factors identified in the process of development complex aerospace products. , the causal relations of these factors were analyzed using the fuzzy DEMATEL approach In the qualitative section. The findings and results shows the, identifying and classifying the complex product development process risks in six main categories and 32 risk drivers and also attributes of complex aerospace products in nine categories, and the characteristics of the complex aerospace product development process in three categories. The determining of system engineering as the characteristic of complex product development process is new findings of this paper. Finally, a causal framework provides theoretical relations between these factors. It can be argued that, in addition to taking into account key factors, it also illustrates the hypothesis or theoretical relations between the hypotheses.

    Keywords: Complex Products Development Process Risks, Complex Products Development Process Characteristics, Complex Products, Fuzzy Delphi, Fuzzy DEMATEL
  • Sajjad Rahmanzadeh, Miraman Pishvaei *, Mohammad Reza Rasouli Pages 79-100

    Todays, developing of information and communication infrastructures has led the outbound capability usage as one of the strengths of companies in the competitive market. The use of outbound capabilities raises problems in transparency of intellectual property of thepresented ideas. At this paer we aimed to develop a model for the intellectual property of ideas with respect to the features of the innovation process. The main purpose of this model is to provide a suitable decision-making platform for determining the type of organization’s productivity and outbound individuals from the results of the open innovation process. By the aid of this model, the most appropriate type of intellectual property model is proposed to organizations. By using experts’ interview and benefiting the theme analysis process, 6 types of spiritual property models were extracted along with 11 features of the open innovation process. The results show that the brand of the organization, the closure of the innovation space, the high level of participation of the participants and the low level of maturity of the received knowledge are among the factors that enable the organization to take intellectual property of the received knowledge. A significant reduction in organizational costs, short product life cycle, and low degree of complexity in implementing the idea reduce the organization's ability to take intellectual ownership of the received knowledge.

    Keywords: Open Innovation, Intellectual Property, Decision support system, Theme analysis process, Quantitative, qualitative approach
  • Pages 101-138

    Small firms in the mobile application industry, a subsidiary of the software industry, can play a significant role in the economy of the country. Despite the technological capabilities, they are not successful in commercializing their products and earn adequate money. The purpose of this study is to identify the conceptual model of commercialization in these firms. In this study, by studying 12 firms, some successful and some unsuccessful, in an extended-multi case study the concepts required for commercialization including the dimensions of activities, drivers, internal and external capacities, and performance of the commercialization, and their relationship were discovered and the final conceptual model was presented. Then, in addition, to survey this model through questionnaires from interviewers, the developed conceptual model was tested on four cases. Identifying the internal and external capacities, attention to the portfolio of commercialization projects, and to emphasize on changing the commercialization paths based on the new opportunities or challenges and problems, are the main contributions of this study.

    Keywords: Commercialization, Innovation, Small Firms, software industry
  • Pages 139-170

    Due to the limited financing methods of a Small and Medium-Sized Enterprises (SME), choosing the financing method of this type of enterprises is very important for providing liquidity and profitability, so this research presents a model of financing a small and medium manufacturing enterprises based on factoring. The accounts receivable are based on the company's financial and physical flows with the supply chain components, including the bank and the buyers of its products. In this study, in contrast to traditional financing methods that have been considered without considering the company's position in the supply chain, an attempt has been made to develop a mathematical planning model for financing a small and medium manufacturing enterprise in the supply chain by considering both physical and financial dimensions. And be presented in the context of a holistic and systematic approach. In this research, based on the development-applied approach, the model is presented and in order to solve it, goal programming is used and to cover the uncertainty conditions, interval planning is used. The results of the research show that the financing method is superior to the traditional loan-based financing method in terms of generating profit and achieving the desired liquidity.

    Keywords: Uncertain mathematical programming, Financing, Small, Medium-sized Enterprise, Supply chain
  • Pages 171-196

    Nowadays, financial technology companies (fintechs) are trying to provide new banking services to meet the needs of their clients, so banks are trying to interact with these companies. The purpose of this study was to identify factors affecting banks' interaction with fintechs using sequential heuristic method. For this purpose the data were collected in two stages. In the qualitative section, data were collected and then coded through interviews with 11 bank managers and financial technology service providers selected as targeted judging samples, and four categories of factors including stakeholder characteristics, environmental factors, organizational factors and financial factors. Were identified. Then, in a quantitative step, in a descriptive survey method, based on the findings of the qualitative stage, a design questionnaire and after measuring the validity and reliability between 83 bank managers and financial technology service providers using Cochran's formula and stratified random sampling O selected, distributed, Nonparametric and Friedman tests have been used to examine the factors and rank them. The results show that all identified factors have a favorable effect on this relationship. Also, the characteristics of the highest ranking stakeholders and environmental factors, financial factors and organizational factors are in the next ranks, respectively

    Keywords: Interaction, Financing Technology, banking, Combined Approach